Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо скасування постанови уряду, яка затверджувала новий український правопис, але міністр Денис Малюська допускає програш справи.

«Я думаю, із вірогідністю 70% на 30%, що ми апеляцію програємо», – сказав він в інтерв’ю «Українським новинам».

Але, наголосив він, це не означає, що правопис буде скасовано, бо Мін’юст повідомив про велику ймовірність програшу Нацкомісії зі стандартів державної мови, яка займається питаннями правопису. Цей орган готує перезатвердження правопису.

«План уряду, що правопис залишиться. Як це буде: через рішення суду чи перезатвердження і винесення нового акту – це вже інше питання, радше технічне», – запевнив міністр.

На розгляд апеляції Мін’юст очікує навесні, імовірно, у травні 2021-го.


У січні 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) скасував постанову уряду №437 «Питання українського правопису», якою була запроваджена нова редакція правопису у 2019 році. Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки це не є його компетенцією. Позов проти нового правопису подала мама семикласниці Юлії Пиргас, яка вважає нові правила «застарілими» та «кумедними».

У Нацкомісії зі стандартів державної мови пояснювали, що поки не завершений розгляд апеляційної скарги, редакція правопису, яка була схвалена у 2019 році, є чинною.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі