Пріцкерівську премію у 2021 році отримали засновники студії Lacaton & Vassal, французькі архітектори Анн Лакатон і Жан-Філіп Вассаль.

Кредо архітекторів: «Ніколи не демонтувати, ніколи не знищувати або заміновувати, завжди додавати, перетворювати та використовувати повторно!»

Анн Лакатон і Жан-Філіп Вассаль

«Знесення – це легке та короткострокове рішення, – пояснює Анн Лакатон. – Це марне витрачання багатьох речей: енергії, матеріалів та історії. Ба більше, це має дуже негативний соціальний вплив. Ми сприймаємо це як акт насильства».

Резиденція в Кап-Ферре (Франція). Замість того, щоб зрубати дерева на ділянці, архітектори інтегрували їх у будівлю

Уродженка Франції Лакатон та уродженець Марокко Вассаль познайомилися наприкінці 1970-х під час навчання в місті Бордо. Після навчання Вассаль переїхав до Нігеру, Західна Африка, щоб працювати там. Лакатон часто відвідувала Вассаля, саме там розпочався їхній творчий тандем. У столиці Нігеру Ніамеї вони побудували свій перший спільний проєкт – солом’яну хатину з місцевих матеріалів.

Солом’яна хатина в Ніамеї, перший проєкт Лакатон та Вассаля

У 1987 році в Парижі Лакатон і Вассаль заснували студію Lacaton & Vassal. Студія відома завдяки проєктам нового будівництва (зокрема соціального житла, культурних установ, громадських просторів) і трансформації уже наявних будівель.

Соціальне житло в Бордо, трансформація

Протягом своєї кар’єри вони нераз відкидали плани міст із знесення соціального житла. «Ми їздили туди, де будівлі зруйнували, і зустрічали людей, сім’ї, які були прив’язані до свого житла, навіть якщо ситуація була не найкращою. Вони найчастіше виступали проти знесення, бо бажали залишитися у своєму районі», – розповідає Вассаль.

Latapie House, Франція

У своїй діяльності вони дотримуються принципів соціальної справедливості та стійкості, надаючи пріоритет економічним та екологічним матеріалам. Завдяки вибору матеріалів Lacaton & Vassal будують більш доступне житло – приватні будинки для однієї сім’ї та багатоквартирні будинки у Франції.

FRAC Nord-Pas de Calais, що об’єднує артгалерею й офіси, Дюнкерк (Франція)

Лакатон і Вассаль живуть у Парижі. Зараз вони працюють над такими проєктами: трансформація колишньої лікарні в багатоквартирний будинок у Парижі; реновація офісної будівлі в Парижі, будинки змішаного використання, що пропонують готельні та комерційні приміщення в Тулузі; багатоквартирне житло в Гамбурзі.


Прітцкерівська премія – щорічна нагорода в галузі архітектури, яку називають архітектурним аналогом Нобелівської премії. Вона була заснована власниками мережі готелів Hyatt Джеєм Прітцкером разом із його дружиною Сідні в 1979 році.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Philippe Ruault