Міністерство культури планує визнати Гостиний двір (який зараз перебуває в напівзруйнованому стані) пам’яткою національного значення. Про це міністр культури Олександр Ткаченко повідомив у інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Ми розуміємо, що об’єкт не простий з погляду реставрації. Щодо того, яким він буде, без обговорення з громадою ми не ухвалюватимемо рішення, але однозначно це буде культурно-мистецький простір. Наразі потрібна концепція, проведення конкурсу, як саме має відбуватися реставрація», – сказав Ткаченко.

Водночас ідею розміщення в Гостиному дворі Музею сучасного мистецтва поки що відхилили, оскільки в Мінкульті вважають об’єкт «занадто складним для цього». Натомість для розміщення музею розглядають, зокрема, Український дім, Мистецький арсенал і створення нової будівлі.


Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Він перебуває в занедбаному стані з 2013 року. Там немає, зокрема, даху та вікон. Київ уже кілька років просить передати Гостиний двір до комунальної власності.

Занедбаний Гостиний двір на Контрактовій площі в Києві. Фото: Анастасія Дейна

У 2014–2016 роках суди скасували дозвіл на виконання будівельних робіт, після чого роботи припинилися. У лютому 2018-го Київський апеляційний господарський суд ухвалив рішення, яким розірвав договір оренди з компанією «Укрреставрація» та зобов’язав повернути державі будівлю Гостиного двору.

На початку 2019 року столичне відділення Фонду державного майна зареєструвало за собою право власності на Гостиний двір. У лютому 2019 року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження: на пам’ятку хотіли накласти арешт. У листопаді 2019 року Київський апеляційний суд постановив закрити цю справу.

У січні 2021 року громадський діяч Ігор Луценко заявляв, що Мінкульт планує привласнити Гостиний двір, чим блокує процес його передачі в комунальну власність Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі