«Довженко-Центр» просить не віддавати його в управління Держкіно, а також не звільняти чинного гендиректора до кінця 2021 року.

Про це йдеться у відкритому листі «про загрозу руйнації інституції» до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра культури Олександра Ткаченка та заступника керівника Офісу Президента Юрія Костюка.

Зараз «Довженко-Центр» підпорядковується безпосередньо Мінкульту. Колектив Центру стверджує, що це дає їм свободу реалізовувати проєкти, сфера яких ширша за кіновиробництво, саме тому «Довженко-Центр» не можна віддавати як індустріальний об’єкт в управління Держкіно.

«Довженко-Центр» сьогодні не лише фізичне сховище кінострічок з архівними документами та кінокопіювальна лабораторія, але й Музей кіно з виставковою програмою, Медіатека, яка втілює онлайн-проєкти, національна та міжнародна кінодистрибуція, книжкове видавництво. Тут відбуваються кінопокази, ретроспективи, фестивальні й освітні події. А «Сцена 6» дає можливість виступати незалежним театральним компаніям, музичним і комедійним колективам.

«Прийняття рішень про суттєві зміни в управлінні національної культурної інституції в кулуарний спосіб, без їх обговорення з її чинним керівництвом і колективом, без винесення на громадське обговорення з кіноспільнотою є практикою, що суперечить демократичним цінностям», – ідеться у листі.

У Центрі наголошують, що, на відміну від Мінкульту, Держкіно не має досвіду та необхідних компетенцій з управління нерухомим майном, капітальними інвестиціями, музейним та архівним фондами.

«Підпорядкування «Довженко-Центру» Держкіно продемонструє нерозуміння з боку керівництва держави суспільних культурних потреб, очікувань аудиторії й актуального культурного ландшафту, світових інституційних практик у сфері кіно. Це буде великим кроком назад, що звузить можливості інституції та поставить під загрозу її подальший стабільний розвиток», – стверджують у «Довженко-Центрі».

Також у листі йдеться, що ймовірне підпорядкування Центру відбувається на тлі завершення 17 березня п’ятирічного контракту в Івана Козленка, чинного генерального директора «Довженко-Центру». Стверджують, що старт конкурсу на цю посаду відбувся з юридичними порушеннями, і просять залишити Козленка на ній до кінця 2021 року. Зокрема, щоб завершити початі проєкти: створення простору медіатеки та власного камерного кінотеатру, реновацію фасаду, запуск публічних онлайн-сервісів та онлайн-колекцій кіноархіву.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФОТО: Анна Шакун для The Village Україна