У Бабиному Яру в Києві відкрили інсталяцію «Погляд у минуле» до 60-х роковин Куренівської трагедії. Про це повідомляє Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Артоб’єкт з’явився на тому місці, де 60 років прорвало дамбу й сформувався селевий потік, що затопив житлові квартали та забрав життя, за офіційними даними, понад ста людей.

Основа монументу зроблена у вигляді збільшеної вдесятеро цеглини та складається з більш ніж 100 різновидів цеглин, з яких будувався Київ упродовж останніх 200 років. Найстаріша цеглина – 1843 року, є декілька із заводу, де працював Мендель Бейліс. На основі стоїть акваріум із 600 літрами пульпи, які б знадобилися для створення усіх цеглин з монументу.

У монумент вмонтовані монокуляри, які показують кадри з документального проєкту режисера Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст». Епізоди присвячені будівництву в Бабиному Яру та наслідкам Куренівської катастрофи.

Автор інсталяції – український художник і письменник Олег Шовенко.

«Ця інсталяція про дві катастрофи – людську та природну, – розповів Шовенко. – У цій трагедії, мова якої – мова канцелярських та інженерних звітів, немає ані слова про те, що це за страшне місце – Бабин Яр. І в цьому випадку техногенна катастрофа – це про те, що природа раптом повертає собі свою первісну міць, яку людина намагалася приборкати. Нагадування про те, що бережливе ставлення та повага до природи – це не примха, а спосіб вижити. Пульпа в акваріумі – символ підкореної природи, щоденно корисної нам, навіть лячно красивої, а через момент – руйнівної».


Куренівська трагедія сталася 13 березня 1961 року. У цей день, уранці, потужний селевий потік прорвав дамбу, затопив житлові квартали Куренівки, Подільське трамвайне депо, стадіон «Спартак». За офіційними даними радянської влади, катастрофа забрала життя 145 людей. Однак історики та науковці вважають, що жертв могло бути від 250 до 1,5 тисячі.

Куренівська трагедія стала результатом заповнення Бабиного Яру промисловими відходами від виробництва цегли. Пульпу з Петровських заводів, розташованих на вулиці Сирецькій, зливали в Бабин Яр.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФотоМеморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»