У Києві 12 березня обстежили та лікували 400-річну липу Петра Могили, яка росте поруч із Андріївським узвозом, повідомляє «Київзеленбуд».

Спеціалісти обстежили, очистили й обробили фунгіцидами порожнини під захисною сіткою на дереві. «Виявлені інфекції дупел потребували «хірургічного лікування» – уражені місця зачищалися й також оброблялися», – розказали в «Київзеленбуді».

Після розмерзання землі буде другий етап лікування – апаратне аерування коренів, ін’єкції фунгіцидів, добрив і стимуляторів у ґрунт.

Біолог-дослідник Ігор Сінгер, що вже не вперше лікує липу Петра Могили, пояснює, що для продовження життя дерева лікувати його потрібно приблизно раз на два роки. Востаннє це робили в листопаді-грудні 2018 року.


Липа Петра Могили – пам’ятка природи місцевого значення, одна з найстаріших лип Києва. Росте на початку Андріївського узвозу, поруч із Національним музеєм історії України та залишками фундаменту Десятинної церкви. Дерево взяли під державну охорону в 1972 році.

За легендою, липу посадив митрополит Петро Могила в 1635 році на честь часткової відбудови Десятинної церкви. За іншими версіями, липі може бути й понад 500 років.

Загалом у Києві є 141 пам’ятка природи, з них 113 – це дерева або групи дерев.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото«Київзеленбуд»