Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав наказ, який визначає, кому будуть робити щеплення залишками вакцин проти COVID-19.

Наразі в Україні триває перший етап вакцинації, у межах якого щеплення роблять медикам, що працюють з хворими на COVID-19, і військовослужбовцям на Донбасі.

Якщо після вакцинації цих категорій в ампулі залишаються дози, то рекомендується їх використовувати для пріоритетних груп ризику з наступного етапу – це медичні працівники, а також люди віком від 80 років, працівники соціальної сфери.

Якщо охочих робити щеплення залишками вакцини з другого етапу немає, то для популяризації вакцинації рекомендується залучати публічних і громадських діячів:

  • ветеранів АТО/ООС;
  • народних депутатів України, керівників центральних органів влади й органів місцевого самоврядування, лідерів і представників релігійних організацій;
  • письменників, журналістів, спортсменів, музикантів, акторів, співаків, інших діячів сфери культури від 60 років.

Причому обирати рекомендують тих діячів, що «активно спілкуються із пріоритетними групами, яких зараз вакцинують».


В Україні з 24 лютого триває кампанія з вакцинації. Щеплення роблять вакциною Covishield (AstraZeneca), яка поставляється у флаконах на 10 доз. Після відкриття ампули вакцину треба використати протягом шести годин. Якщо після цього залишаються невикористані дози, то за інструкцією їх потрібно утилізувати. Щоб не викидати препарат, в Україні дозволили його використовувати для охочих вакцинуватися з наступних пріоритетних груп, а також громадських діячів. Щеплення зробили президенту Володимиру Зеленському, співачці Руслані, телеведучому Олександру Педану.

Вакцинація від COVID-19 в Україні буде проходити в п’ять етапів. На першому щеплення роблять медикам лікарень, що працюють із хворими на коронавірус, бригадам екстреної допомоги, співробітникам лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканцям і персоналу будинків для людей похилого віку та військовим на фронті.

Записатися в чергу на вакцинацію можна на сайті або в мобільному додатку «Дія», а також за телефоном контакт-центру 0 800 60 20 19. Щоб зробити щеплення поза чергою, треба заповнити Google-форму.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі