Європарламент оголосив Європейський Союз зоною свободи ЛГБТІК, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на пресслужбу Європарламенту.

Рішення ухвалили як відповідь на політику певних країн ЄС у сфері прав ЛГБТІК. Зокрема, це стосується Польщі й Угорщини. За рішення проголосували 492 депутати, 141 виступив проти, 46 утрималися.

У Європарламенті пояснили, що ЛГБТІК-люди в ЄС мають користуватися свободою жити й публічно демонструвати свою сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність, водночас не боячись нетерпимості, дискримінації або переслідувань, а влада на всіх рівнях у ЄС повинна захищати та просувати рівність і фундаментальні права всіх, зокрема ЛГБТІК.


До поняття ЛГБТІК-спільноти відносять лесбійок, геїв, бісексуальних і трансгендерних людей, а також інтерсекс та квір-людей.

Кілька муніципалітетів і регіонів Польщі заявили про неприйняття ЛГБТ-ідеології на своїй території. А тому вирішили заборонити проводити марші рівності й інші ЛГБТ-заходи. Станом на червень 2020 року близько 100 муніципалітетів (включаючи пять воєводств), що охоплюють близько третини території країни, ухвалили резолюції, які призвели до того, що вони були названі «зонами, вільними від ідеології ЛГБТ».  Більшість прийнятих резолюцій лобіюється ультраконсервативною католицькою організацією Ordo Iuris.

Європейський парламент осудив такі зони в Польщі. Із липня 2020 року Європейський Союз почав відмовляти у фінансуванні з структурних фондів і Фонду згуртування муніципалітетам, які ухвалили резолюції «без ЛГБТ», оскільки це є порушує Хартію основних прав ЄС.

Польща є єдиною державою-членом ЄС, яка відмовилася від Хартії основних прав, яку вона підписала під час вступу в ЄС, у 2004 році. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі