Дмитро Щебетюк, засновник проєкту Доступно.UA, перевірив, чи є нові турнікети у київському метро доступні та безпечні для людей на інвалідному візку.

Він спробував проїхати на візку на станцію метро «Почайна», де встановили нові турнікети. Дмитро намагався пройти через новий турнікет, але йому не вдалося. Він зазначив, що для людини на візку єдиний спосіб потрапити на платформу – це турнікет біля чергової станції, який відчиняють на прохання. Це спричиняє незручності, тому що потрібно звертатися за сторонньою допомогою контролера.

Доступно.UA також зазначили, що, пересуваючись з дитиною зі зростом до 145 сантиметрів, киянам доводиться звертатися до контролера станції з проханням відкрити «хвіртку» для дитини.

Дмитро розповів, що йому було складно потрапити в метрополітен через важкі вхідні двері. Також він не скористався пандусом під час спуску в підземку, бо з нього небезпечно з’їжджати без сторонньої допомоги. Дмитрові довелося спускатися сходами, тримаючись за поручень.

Також він зазначив, що старі турнікети на інших станціях метро є занадто вузькими й не всі інвалідні візки можуть проїхати через них.


Олег Полозюк, головний фахівець Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, заявляв, що нові турнікети зручні для маломобільних пасажирів.

Нові турнікети встановили на станціях: «Почайна», «Сирець», «Площа Льва Толстого», «Героїв Дніпра», «Харківська» та «Контрактова площа». Їхня вартість – понад 100 мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Київський метрополітен»