В Україні передбачили виділення близько 2 мільярдів гривень на проєкт «Велика реставрація», який передбачає відновлення об’єктів культурної спадщини: замків, фортець, музеїв, театрів  заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Велика реставрація» – це близько 150 об’єктів, які ми плануємо відреставрувати протягом найближчих трьох років. Це наш дедлайн», – сказав Тимошенко.

У межах проєкту збираються не тільки реставрувати архітектурні споруди, але й побудувати до них дороги, створити навігацію та забезпечити об’єкти новим менеджментом.

Тараканівський форт  пам’ятка XIX століття, що розташована неподалік від села Тараканів Рівненської області, руйнується. Фото: Олена Панченко

За словами заступника голови ОП, реставраційні роботи почнуться у квітні-травні 2021 року. Програма буде стосуватися об’єктів, які перебувають під контролем Міністерства культури й інших органів центральної та місцевої влади.

Міністерство культури та інформаційної політики приймає заявки на участь у програмі «Велика реставрація».


«Велика реставрація» є відгалуженням програми «Велике будівництво». Вона передбачає проведення робіт із реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, зокрема замках, фортецях, палацах, музеях.

Будівлю Гостиного двору в Києві можуть відновити саме за програмою «Велика реставрація». Міністр культури Олександр Ткаченко запевняв активістів, що для цього є гроші.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі