51,2% громадян Швейцарії на референдумі, який відбувся 7 березня, проголосували за заборону закривати обличчя в громадських місцях, повідомляє ВВС.

Це, зокрема, означає, що мусульманки не зможуть у Швейцарії носити свій традиційний одяг – паранджу та нікаб.

Ініціатива такого голосування належить правій Швейцарській народній партії (SVP), яка проводила агітацію під гаслами на кшталт «Зупинити екстремізм». Її висунули ще до пандемії коронавірусу, через яку люди змушені носити маски, що закривають половину обличчя.

Центральна рада мусульман у Швейцарії заявила, що оскаржуватиме результат референдуму в суді.

Раніше уряд Швейцарії виступав проти цієї заборони, оскільки держава не повинна диктувати, що одягати жінкам.

«Багато швейцарських феміністок розглядають бурку та нікаб як пригнічення жінок, але вони також виступають проти законів, які говорять жінкам, що вони можуть і чого не можуть носити. Коли справа дійшла до голосування, вони розривалися. Звичною відповіддю жінок на запитання, чи підтримуватимуть вони заборону, було "Jein" – щось середнє між "Ja" (так) і "Nein" (ні)», – пише ВВС.

Заборона на закрите обличчя діє й у інших країнах Європи. У 2011 році заборону на повністю закрите обличчя у громадських місцях ввела Франція. Повну або часткову заборону на покриви для обличчя  в громадських місцях також ввели Нідерланди, Данія, Австрія та Болгарія.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Francesco Veronesi