Угорщина планує стати вуглецево-нейтральною країною і у 2025 році закрити останню вугільну електростанцію, повідомляє Euractiv. Раніше угорська влада мала намір закрити останню вугільну ТЕЦ у 2030 році. 

Загалом до 2030 року електроенергія у країні має бути на 90% вуглецево-нейтральною, каже держсекретар Атілла Штейнер.  

Для того, щоб забезпечити країну електроенергією, будуть використовувати атомну електростанцію та сонячну енергетику. Зокрема, сонячну енергетику планують збільшити втричі і виробляти шість гігават до 2030 року.


Відмова від вугільної енергетики втілюється у межах Паризької угоди. Це угода Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року.

12 грудня 2015 року остаточний текст Паризької угоди був погоджений всіма 195 країнами-підписантами Рамкової конвенції та Європейського Союзу. Учасники пообіцяли зменшити свої викиди вуглецю та докласти зусиль для обмеження глобального потепління.

Про наміри відмовитися від вугілля уже повідомила Німеччина. Зокрема, там у 2018 році повністю відмовились від видобутку кам’яного вугілля – у Рурському регіоні припинила роботу остання шахта.

Крім Німеччини, від вугілля мають відмовитися також Франція, Португалія, Словаччина, Велика Британія, Ірландія та Італія.

Україна теж планує відмовитися від використання вугілля і стати кліматично нейтральною до 2050 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі