Ефективність вакцини CoronaVac китайської компанії Sinovac Biotech становить 83,5%, повідомила фармацевтична компанія «Лекхім», яка постачатиме її в Україну, пише «Інтерфакс-Україна».

Таку ефективність препарату встановили після третьої фази клінічних випробувань у Туреччині, у якій взяли участь понад 10 тисяч людей. У «Лекхім» кажуть, що вакцина попередила важкі форми перебігу захворювання та госпіталізацію в 100% випадків.

Про 83,5% ефективності вакцини CoronaVac також повідомляє Bloomberg.

«Лекхім» планує поставити в Україну першу партію вакцини CoronaVac від Sinovac до 15 березня 2021 року, пише «Суспільне».

Водночас державне підприємство «Медичні закупівлі» звернулося до Міністерства охорони здоров’я, аби дізнатися, на якому зараз етапі реєстрація китайської вакцини та яка її ефективність. Раніше повідомлялося, що «Лекхім» подала заявку на реєстрацію препарату в Україні на початку лютого.

У «Медичних закупівлях» кажуть, що 5 лютого CoronaVac зареєстрували в Китаї. За умовами договору, постачання першої партії в 700 тисяч доз препарату має відбутися не пізніше 7 березня 2021.

«Для прийняття товару ми маємо переконатися у відповідності вакцини визначеним у договорі вимогам, зокрема реєстрації в Україні та показникам ефективності»,  пояснили в держпідприємстві.


Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною, яка випускається у шприці та зберігається за температури від +2°С до +8°С.

Раніше Bloomberg писав, що вакцина Sinovac показала ефективність 78% на пізніх стадіях випробувань у Бразилії. Індонезія заявляла, що місцеве випробування показало 65% ефективність препарату. Проте в дослідженні взяли участь лише 1620 людей занадто мало для значущих даних.

Туреччина у грудні 2020 року повідомляла, що китайська вакцина показала ефективність 91,25% у своєму місцевому дослідженні, хоча цього випробування також недостатньо, щоб зробити висновок.

Україна підписала контракт із китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 мільйона доз вакцини CoronaVac. Одна доза коштуватиме 504 гривні. У МОЗ пояснили, що перша партія препарату надійде до України впродовж 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї чи інших країнах.

Постачати в Україну вакцину буде українська фармацевтична компанія «Лекхім». Так сталося тому, що Sinovac наполягла на залученні «Лекхім» до цього процесу, розповів раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі