Міністерство охорони здоров’я засекретило інформацію про ціну вакцини від COVID-19, її виробників і постачальників на вимогу виробника. Розголошення даних може призвести до штрафів і розриву контрактів, повідомила заступниця очільника МОЗ Світлана Шаталова.

За її словами, у наказі міністерства від 19 лютого, яким розподілили вакцини по регіонах, є вимога до керівників підрозділів МОЗ не розголошувати будь-яку інформацію про вакцину від COVID-19.

«Така вимога зумовлена положеннями угоди, укладеної між Міністерством охорони здоров’я та спеціалізованою міжнародною організацією Crown agents, яка уповноважена здійснювати закупівлі вакцини. Ці жорсткі вимоги щодо конфіденційності є зовсім не примхою міністерства. Вони ініційовані саме виробниками вакцини. І за порушення таких вимог передбачені великі штрафні санкції або навіть розірвання контрактів», – сказала Шаталова.

Вона додала, що, наскільки їй відомо, «такі договори, які містять умови щодо конфіденційності, підписують усі країни світу, які централізовано здійснюють закупівлі імунобіологічних препаратів від COVID-19».


23 лютого до України доставили перші 500 тисяч доз вакцини проти коронавірусу Oxford-AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India. А 24 лютого в країні почали робити щеплення.

Загалом МОЗ очікує отримати щонайменше 22,6 мільйона доз вакцин різних виробників. У грудні 2020 року глобальна ініціатива COVAX затвердила заявку України на отримання 8 мільйонів доз вакцини, проте сподівається отримати 16 мільйонів доз. 

Перша партія вакцин від COVAX становитиме 117 тисяч доз препарату Pfizer-BioNTech. Також протягом першого півріччя Україна також зможе отримати від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca-Oxford для наступних етапів вакцинації.

На початку лютого МОЗ отримало підтвердження на постачання 12 мільйонів доз вакцин від COVID-19 виробництва компаній AstraZeneca та Novavax.

У січні 2021 року Україна домовилася про постачання майже 2 мільйонів доз вакцини китайського виробника Sinovac Biotech. Тоді повідомили, що вартість однієї дози препарату становитиме 504 гривні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі