Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, яким пропонують встановити єдиний час на всій території України. Документ підтримали 277 народних депутатів.

Документом пропонують скасувати щорічне переведення годинників на годину вперед і назад та встановити на всій території України всесвітній координований час (за Грінвічем) плюс дві години.

Скасування переходу на літній і зимовий час захистить здоров’я людей, оскільки, на думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника має низку негативних наслідків, вважають ініціатори законопроєкту.

Вони додають, що скасування щорічного переведення стрілок годинника також сприятиме захисту територіальної цілісності країни, оскільки на тимчасово окупованих територіях встановлений час Росії. Закріплення єдиного київського часу «дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій», ідеться в пояснювальній записці.

Законопроєкт ще мають підтримати в другому читанні. 


У 2018 році Європейська комісія опитала 4,6 мільйона громадян Євросоюзу, 80% із них висловилися проти переведення стрілок. Наступного року більшість депутатів Європарламенту проголосувала за скасування переведення стрілок годинників з 2021 року. Проте 27 країн-членів ЄС поки не можуть дійти згоди в питанні, який час залишити – зимовий чи літній.

Загалом стрілки годинників переводять у понад 70 країнах світу. Повернення до літнього часу відбудеться наприкінці березня 2021 року.

Раніше ми розповідали, як пристосуватися до переходу на літній час.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі