Робот-хірург Da Vinci вперше прооперував дитину – 13-річну дівчинку з патологією кишківника. Операцію зробили у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, повідомив директор медзакладу Олег Самчук.

Дівчинка народилася з патологією кишківника: ваду намагалися тричі усунути, але хірургічні втручання лише погіршували стан. У дівчинки розвинулася кишкова спайкова непрохідність, вона страждала від болю, що супроводжувався блювотою.

За допомогою робота-хірурга лікарі зробили три проколи й у черевну порожнину розмістили камеру, що транслювала на монітор зображення в тривимірній проєкції з 20-кратним збільшенням.

Операція тривала майже три години

«Це однаково, що зазирнути всередину пацієнта, не розрізаючи його. Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві «руки» та ліквідовував множинні спайки з мінімальною травматизацією здорових тканин»,  пояснив Самчук.

Операція пройшла успішно, попереду в пацієнтки реабілітація.

«Дівчинку більше не турбують болі в животі, вона встає з ліжка й уже навіть ходить коридором. І хоча попереду в пацієнтки ще тривала реабілітація, вона має хорошу перспективу назавжди забути про свою проблему», уточнив медик.


Da Vinci – це американський апарат для проведення хірургічних операцій, використовується в клініках по всьому світу. Уперше він прооперував людину в грудні 2020 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Львівська клінічна лікарня швидкої допомоги