Антитіла до коронавірусу мають менше 10% населення планети, розповіла головний науковий співробітник ВООЗ Сумья Свамінатан.

ВООЗ провела майже 500 досліджень. Вони вказують на те, що, навіть якщо 50−60% жителів міста або провінції заразилися вірусом і мають антитіла, це не означає, що все місто, провінція або країна досягли колективного імунітету. Учена стверджує, що єдиний спосіб досягти колективного імунітету – це вакцинація.

ВООЗ очікує створення нового виду вакцин, який буде давати імунітет уже після першої дози, буде зберігатися за кімнатної температури, вводитися в різних формах: у вигляді назального спрею або навіть орально – і буде безпечний для вагітних.


Україна може взяти участь у клінічних випробуваннях третьої стадії нової вакцини проти коронавірусу у формі спрею чи крапель, яку розробляє індійська компанія Bharat Biotech. Це дасть Україні пріоритетний доступ до препарату в разі доведення його ефективності.

24 лютого 2021 року в Україні почався перший етап вакцинації, на ньому роблять щеплення медикам, які працюють із хворими на COVID-19, і військовим на Донбасі. Щеплення роблять вакциною Covishield, розробленою Oxford-AstraZeneca. Поки що це єдина вакцина, яку доставили в Україну. Окрім неї, Україна має отримати вакцини від Pfizer-BioNTech, NovaVax і Sinovac.

Частину вакцин лікарям доводиться утилізувати через те, що в одній ампулі міститься 10 доз, а після відкриття її можна зберігати лише протягом шести годин. Через це МОЗ вирішило дозволити робити щеплення невикористаними дозами людям, які не входять до першої хвилі вакцинації.

З березня на безкоштовну вакцинацію від COVID-19 можна буде записатися в додатку чи на порталі «Дія».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі