Міністерство внутрішніх справ хоче привласнити 16-поверховий центральний корпус Інституту фізіології у Києві, повідомляє LB із посиланням на лист МВС до інституту.

Корпус інституту розташований біля будівлі МВС на вулиці Богомольця, 4.

Центральний корпус Інституту фізіології НАН. Фото: LB

«Територіальні органи та підрозділи поліції гостро потребують додаткових будівель та споруд для розміщення особового складу на території м. Києва», – пояснює голова МВС Арсен Аваков у листі.

За словами професора, завідувача відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології Віктора Досенка, в цьому корпусі розміщується щонайменше вісім відділів Інституту, там стоїть електронний мікроскоп, два поверхи будівлі займає віварій.

«Там все, що потрібно для функціонування Інституту. Забрати цей корпус – це закриття провідного Інституту в галузі біології, фізіології. В цьому корпусі проводяться міжнародні конференції, там працювала купа майбутніх нобелевських лауреатів. В ньому були зроблені світового рівня відкриття, наприклад, створена система перфузії клітини», – каже Досенко.

За словами завідувачки відділу сенсорної сигналізації Інституту Нана Войтенко, зараз становище Інституту доволі складне, але минулого року ситуація значно поліпшилася завдяки Національному фонду досліджень, створеному у 2018 році для прозорого фінансування наукових заходів. Вчені виграли трирічні гранти й отримали щонайменше 9 мільйонів гривень на рік.

«Ці гранти дуже важливі, адже частина з цих спрямована на вивчення та лікування наслідків COVID-19, важких респіраторних ускладнень. COVID-19 страшний своїми наслідками, в нашому інституті їх активно вивчають. У нас є сектор вісцеральних систем, який займається такими патофізіологічними проблемами», – каже вчена.

Відповісти на запит МВС має президент НАН Анатолій Загородній. За словами Войтенко, Загородній не має наміру віддавати будівлю.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі