Канадський інвестор Роберт Гіббінс планує побудувати новий мікрорайон Greenpoint на Подолі. Про це The Village Україна розповіла команда проєкту.

Проєкт перетворення колишньої промислової зони на квартал із сучасною архітектурою розробили швейцарські архітектори Holzer Kobler Architekturen. Мікрорайон буде розташований на перетині вулиць Нижньоюрківської, Кирилівської та Мильного провулку, поряд із заводом Ріхерта.

Місце розташування ЖК Greenpoint. Мапа: lun.ua

Територія Greenpoint буде становити 107 497 квадратних метрів, її поділять на дві зони.

План розміщення будівель у мікрорайоні Greenpoint

Перша зона громадська, відкрита для відвідування. Там розмістять торгові приміщення (зокрема, фермерський і ремісничий ринки, ресторани), офісні зони, громадський парк і культурний центр.

Громадська зона 

Друга зона житлова, з краєвидом на природу й невелике озеро.

Житлові будинки
Зона для відпочинку
Озеро в мікрорайоні Greenpoint
Басейн

Біля ділянки, де планують збудувати Greenpoint, розташовується пам’ятка архітектури – завод Ріхерта, який перебуває в занедбаному стані. За ствердженням команди проєкту, територія заводу не входить до кварталу Greenpoint. Вона має іншого власника.

Одна з промислових труб буде на території кварталу та збережеться там як пам’ятка.

Громадська зона поряд із димовою трубою заводу Ріхерта

За планом, будівництво має розпочатися влітку або восени 2021 року. Поки не відомо, хто буде забудовником. Розглядають різні варіанти, зокрема конкурс. Інвестори кажуть, що вже отримали частину дозволів на будівництво, над рештою працюють.

Команда інвестора також проробляє моделі доступного придбання житла для молодих містян, які планують купити квартиру в найближчі 5–10 років.


Пивоварний завод Ріхерта був побудований у 1892–1895 роках за проєктом Володимира Ніколаєва. Зокрема, у 1895 році тут з’явилася димова труба (одна з найстаріших, що збереглися в Києві). Будівлю з сушильною вежею побудували за проєктом архітектора Миколи Казанського в 1908–1909 роках.

Завод Ріхерта. Фото: Олена Панченко

За радянських часів на цій території розташовувався солодовий завод, а в 1986 році комплекс визнали пам’яткою архітектури. У 1990-ті роки будівлю приватизували, там працював Київський завод солодових екстрактів, але у 2006 році підприємство закрилося.

За останніми даними, об’єкт знаходиться у власності українського бізнесмена й колекціонера Ігоря Воронова. У 2012 році він провів закритий архітектурний конкурс на проєкт музею сучасного мистецтва, який виграло бюро ZOTOV & CO. У конкурсі також брали участь студії O.S.A., Drozdov & Partners, FORMA. Однак до реалізації проєкту справа не дійшла. Власник виставив будівлю на продаж, але не провів реставраційних робіт. Через це у 2021 році прокуратура подала на нього до суду.

У 2019 році київська студія Shovk створила концепцію громадського простору на території заводу Ріхерта. Так архітектори хотіли привернути увагу до напівзруйнованого стану будівлі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Візуалізації: Holzer Kobler Architekturen