Генпрокуратура та Мінкульт подали позов з вимогою реставрувати будинок на вулиці Ярославів Вал, 15-Б, у якому жив авіаконструктор Ігор Сікорський, повідомляє Окружний адміністративний суд міста Києва.

Від Міноборони та ДП «Готель «Козацький», на балансі яких знаходиться садиба, вимагають привести її в належний стан, здійснити реставрацію та консервацію, оскільки це пам’ятка національного значення. Також, згідно з позовом, Міноборони має звернутися до Мінкульту для укладання охоронного договору.

Занедбаний будинок Сікорського. Фото: Анастасія Дейна

Наразі суд вирішує питання відкриття провадження в справі.


Садиба Сікорського – це триповерхова будівля, яка розташована на вулиці Ярославів Вал, 15-Б. Вона є пам’яткою історії національного значення.

У 2000 році садибу Сікорського передали в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Але фонд не відновив будівлю, й у 2016 році її повернули у власність Міноборони. У 2020 році Київрада звернулася до Кабміну щодо передання будинку в комунальну власність.

Три організації вже висловили бажання профінансувати реставрацію занедбаного будинку: посольство США, корпорація Sikorsky Aircraft і бізнес-група DCH.

У 2020 році садибу Сікорського оцифрували й створили онлайн-музей авіації та модерну Museum Sikor Sky.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі