Київська міськрада 23 лютого перенесла голосування за передачу трьох земельних ділянок на території Бабиного Яру під реалізацію проєкту Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр». Міський голова Віталій Кличко пропонує провести депутатські слухання, сказав він на засіданні міськради.

«Великий резонанс та обговорення в суспільстві отримала тема меморіалу Бабиного Яру. Чимало спекуляцій і різних маніпуляцій є навколо цього. Тому пропоную не розглядати на сьогоднішньому засіданні та перенести питання виділення земельних ділянок для облаштування вхідної групи майбутнього меморіалу. Спочатку провести окремі депутатські слухання, де фонд «Бабин Яр» буде представляти концепцію та зможе відповісти на всі запитання, які хвилюють депутатів», сказав Кличко.

Реалізація проєкту повинна відбутися спільно та під контролем держави, додав міський голова.

Коли відбудуться слухання й коли депутати можуть перейти до голосування, поки не відомо.


Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» хоче взяти в оренду три ділянки землі в урочищі. Вони прилягають до тих, які вже перебувають в оренді. Наприкінці січня комісія Київської міськради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала передачу цих ділянок в оренду центру.

15 лютого митці, науковці та громадські активісти звернулися до міського голови Києва й Київської міськради з вимогою не підтримувати концепцію Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Вони просять не виділяти землю для реалізації цього проєкту та провести громадські слухання щодо меморіалу. А також виступають проти будівництва меморіальної синагоги.

Після цього єврейські організації та рабини України звернулися зі спільною заявою до Київради. Вони наголосили, що занепокоєні через «навішування політичних ярликів» на меморіал. Рабини закликали Київраду надати землі в оренду центру.

До 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру у 2016 році створили благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр»», тоді ж оголосили плани про будівництво меморіального центру на території та провели перше засідання наглядової ради фонду.

У вересні 2019-го журі міжнародного архітектурного конкурсу обрали найкращий проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Автором є команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія). Але цей проєкт буде змінюватися. Концепцію доопрацьовуватимуть з урахуванням кількох факторів: усієї території та питань інклюзивності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: візуалізація Querkraft Architekten