В Україну прибула перша партія вакцини проти коронавірусу Oxford-AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India, повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

Перша партія становить 500 тисяч доз. Літак із вакциною вилетів з Мумбая 22 лютого. У нього була зупинка в Стамбулі. Зранку, 23 лютого, борт турецьких авіаліній приземлився в аеропорту «Бориспіль».

«Терміново розмитнюємо вантаж і вакцина відразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації», написав Степанов.

Літак з вакциною на борту
Вакцина в аеропорті

Раніше в МОЗ анонсували, що першими вакцину отримають Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька області й Київ. Решта регіонів наступного дня.

У день прибуття вакцини Oxford-AstraZeneca Міністерство охорони здоров’я повідомило, що її зареєстрували в Україні для екстреного застосування.


Вакцину Oxford-AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Євросоюз та Індія. У ВООЗ вважають, що вона підходить для країн із низьким і середнім рівнем доходу завдяки простим вимогам до зберігання – за температури від +2°С до +8°С.

Вакцинація в Україні має початися в лютому 2021 року. Україна має отримати 117 000 доз вакцини від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX, а також 12 мільйонів доз вакцин AstraZeneca та NovaVax. Також Україна підписала контракт із компанією Sinovac про постачання 1,9 мільйона доз вакцини від COVID-19. Одна доза коштуватиме 504 гривні.

Як вакцина потрапить до мобільних бригад і поліклінік, читайте в матеріалі The Village Україна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Максим Степанов, Facebook