Один із перших кінотеатрів Києва «Екран», що розташований за адресою проспект Перемоги, 117, не будуть зносити, повідомив в.о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський в ефірі програми «Київ. Newsroom».

За його словами, місто не планує віддавати кінотеатр під забудову, а чутки про це не правдиві.

«Знесення комунального майна є неприпустиме, якщо воно не є аварійне й не ухвалювали інших рішень. А якщо ми говоримо про кінотеатр, ще й з такою історією, то навіть з погляду його цінності, дати йому зникнути було б не правильно. У міста немає намірів віддавати його під забудівлю висотними будівлями чи торговим центрам», – сказав Мондриївський.

Кінотеатр під час пожежі у 2018 році. Фото: «Інформатор»

Також Мондриївський додав, що будь-яка видозміна кінотеатру буде можлива, але з урахуванням потреб містян.

Днями в ЗМІ з’явилася інформація про те, що «Екран» знесуть під забудову, оскільки реконструювати будівлю неможливо.


Кінотеатр «Екран» вважається одним із перших у Києві стаціонарних кінотеатрів. Його відкрив у 1911 році підприємець німецького походження Ілля Штейн у тоді ще дачному селищі Святошин (яке пізніше ввійшло до складу Києва). За понад століття свого існування він декілька разів міняв назву. Спершу він назвався «Гном», після революції – «Міраж», у часи німецької окупації – «Експрес», після Другої світової війни – «1 травня». У1978 році після ремонту йому дали сучасну назву «Екран». 

Наприкінці січня на сайті Київської міської ради зареєстрували петицію з вимогою врятувати та реконструювати «Екран». Станом на 23 лютого петицію підписали 862 людини. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Інформатор»