Київська міська прокуратура через суд вимагає від власника будівлі колишнього пивоварного заводу Ріхерта, розташованого на вулиці Кирилівській, 35, на Подолі, укласти охоронний договір.

Прокуратура підкреслює, що власник будівлі, яку ще у 1986 році внесли до переліку пам'яток архітектури, нічого не робить заради її збереження, хоча за законом мав би. Крім того, він досі не уклав охоронний договір, у якому були б чітко указані види й терміни реставраційних і ремонтних робіт. Наразі завод руйнується та потребує ремонту.

Пивоварний завод Ріхерта на вулиці Кирилівській, 35, у Києві. Фото: Олена Панченко

Пивоварний завод на цій ділянці на Подолі, поряд із горою Юрковиця, був побудований у 1892–1895 роках за проєктом Володимира Ніколаєва. Зокрема, у 1895 році тут з’явилася димова труба (одна з найстаріших, що зберіглися в Києві). Будівлю з сушильною вежею побудували за проєктом архітектора Миколи Казанського в 1908–1909 роках.

За радянських часів на цій території розташовувався солодовий завод, а в 1986 році комплекс визнали пам’яткою архітектури. У 1990-ті роки будівлю приватизували, там працював Київський завод солодових екстрактів, але у 2006 році підприємство закрилося.

За останніми даними, об’єкт знаходиться у власності українського бізнесмена й колекціонера Ігоря Воронова. У 2012 році він провів закритий архітектурний конкурс на проєкт музею сучасного мистецтва, який виграло бюро ZOTOV & CO. У конкурсі також брали участь студії O.S.A., Drozdov & Partners, FORMA. Однак до реалізації проєкту справа не дійшла. Власник виставив будівлю на продаж.

У 2019 році київська студія Shovk створила концепцію громадського простору на території заводу Ріхерта. Так архітектори хотіли привернути увагу до напівзруйнованого стану будівлі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі