Україна «організаційно готова» до прибуття будь-якого типу та кількості вакцин від коронавірусу, а першими її отримають визначені шість областей та Київ, повідомив державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За його словами, є «чіткий план, який дозволяє відразу після прибуття вакцини розвозити її до обласних складів 11 машинами одночасно». 

Першими вакцину отримають Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька області й Київ. Решта регіонів наступного дня.

Коли саме до України надійде вакцина, Ляшко не уточнив.


Раніше у МОЗ повідомляли, що вакцинація в Україні розпочнеться з 15 лютого. Проте попереджали про можливі затримки. У день запланованого початку імунізації населення міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що «вакцина трошки затримується» і її варто очікувати 16–17 лютого. Пізніше він повідомив, що МОЗ розраховує почати вакцинацію до кінця тижня (21 лютого).

Україна має отримати 117 000 доз вакцини від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX, а також 12 мільйонів доз вакцин AstraZeneca та NovaVax.

Також Україна підписала контракт з компанією Sinovac про постачання 1,9 мільйона доз вакцини від COVID-19. Одна доза коштуватиме 504 гривні.

Крім того, 10 лютого стало відомо, що Європейська комісія допоможе Польщі перепродати 1,2 мільйона доз вакцини AstraZeneca Україні. Коли їх зможуть доправити, залежить від дати підписання контракту та графіка постачання препаратів до ЄС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі