Найбагатші країни світу законтрактували на мільярд доз вакцини проти COVID-19 більше, ніж їм потрібно для щеплення свого населення. У результаті бідніші країни будуть боротися за решту запасів препаратів, повідомляє глобальний рух за викоренення бідності та виліковних захворювань ONE Campaign.

США, Євросоюз, Велика Британія, Австралія, Канада та Японія замовили понад 3 мільярдів доз. Для вакцинації двома дозами препарату країнам потрібно трохи більш як 2 мільярди, йдеться у дослідженні ONE Campaign.

Інфографіка: ONE Campaign

«Тим часом решта світу змогла забезпечити лише 2,5 мільярда доз найбільш перспективних вакцин, тому у мільйонів людей залишається мало надії отримати вакцину в цьому році», – кажуть в організації.

Надлишкових доз було б достатньо для імунізації всього дорослого населення Африки, уточнили в ONE Campaign й закликали багаті країни ділитися залишками.


Вакцинація в Україні має початися вже в лютому 2021 року. Спершу Україна має отримати 117 000 доз вакцини від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX, а також 12 мільйонів доз вакцин AstraZeneca та NovaVax.

Крім того, 10 лютого стало відомо, що Європейська комісія допоможе Польщі перепродати 1,2 мільйона доз вакцини AstraZeneca Україні. Коли їх зможуть доправити, залежить від дати підписання контракту та графіка постачання препаратів до ЄС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі