Митці, науковці та громадські активісти звернулися до міського голови Києва й Київської міськради з вимогою не підтримувати концепцію Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». 

Культдіячі просять не виділяти землю для реалізації цього проєкту та провести громадські слухання щодо меморіалу. А також виступають проти будівництва меморіальної синагогиВони її важають «потенційно небезпечною для міжнародного іміджу України».

Причиною цього стала причетність російських бізнесменів до проєкту меморіалу. Зокрема, ідеться про ­­­­Михаїла Фрідмана та Германа Хана. У листі активісти пишуть, що «для суспільства важливо, щоб будь-які проєкти, які стосуються культури та політики пам’яті України, відбувалися без участі нашого ворога – Росії та місцевих адептів кремлівського режиму».

Лист уже підписали більше 85 українців. Зокрема, громадський діяч Йосиф Зісельс, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, громадський діяч Іван Дзюба, президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький, письменниця Оксана Забужко, письменник Юрій Андрухович, історик Володимир В’ятрович, письменник Андрій Любка, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства Леонід Фінберг та інші.

Голосування Київради щодо передачі в оренду трьох земельних ділянок має відбутися 18 лютого 2021 року.


До 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру у 2016 році створили благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр»», тоді ж оголосили плани про будівництво меморіального центру на території та провели перше засідання наглядової ради фонду. Очолив наглядову раду керівник Єврейського агентства для Ізраїлю Натан Щаранський, увійшли до неї, зокрема, головний рабин України Яків Дов Блайх і президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер; народний депутат Святослав Вакарчук і колишній боксер Володимир Кличко; експрезидент Польщі Александр Кваснєвський і колишній міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер, а також російські олігархи Міхаїл Фрідман, Герман Хан і Павло Фукс й український олігарх Віктор Пінчук, які разом із Лаудером стали донорами проєкту.

У вересні 2019-го журі міжнародного архітектурного конкурсу обрали найкращий проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Автором є команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія). Але цей проєкт буде змінюватися. Концепцію будуть доопрацьовувати з урахуванням кількох факторів: усієї території та питань інклюзивності.

Редакція The Village Україна поспілкувалася з генеральним директором майбутнього меморіального центру Максимом Яковером про співпрацю з Хржановським, майбутню презентацію концепції проєкту та пропозицію перейменування станції метро «Дорогожичі» на «Бабин Яр».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: візуалізації проєкту «Бабин Яр» від Querkraft Architekten