На Київщині, у місті Боярка Фастівського району, у ліцеї «Гармонія» дві семикласниці отруїлися таблетками «Дротаверин», повідомляє Нацполіція. Одна школярка померла, друга  у лікарні.

Ліцей «Гармонія» в Боярці. Фото: Ігор Тимчик, Google Maps

Що сталося

Учениці сьомого класу випили по 40 таблеток «Дротаверину». Одній із дівчат було 12 років, іншій – 13 років. Після прийому таблеток 13-річна школярка померла. Її смерть констатували лікарі одразу в ліцеї. Другу ученицю забрали в лікарню. Наразі життю 12-річної дівчини нічого не загрожує, кажуть у поліції.

Що таке «Дротаверин»

«Дротаверин» – це український аналог «Но-шпи», препарат-спазмолітик. В одній таблетці 40 міліграмів дієвої речовини. Для дітей віком 612 років максимальна добова безпечна доза становить 80 міліграмів (2 таблетки), розподілена на 2 прийоми. Для дітей старших 12 років – 160 міліграмів (4 таблетки), розподілені на 24 прийоми.

В інструкції йдеться, що в разі передозування може бути порушення серцевого ритму, провідності та зупинка серця. Передозування може бути летальне.

Ліцеїстки випили по 1600 міліграмів препарату, тобто у 10 разів більше за норму. До того ж вони прийняли препарат за один раз. А в інструкції до таблеток вказано, що навіть максимальну добову дозу 160 міліграмів потрібно ділити на 24 прийоми.

Що кажуть у ліцеї

Керівництво ліцею від коментарів поки утримується. А школярі розповіли, що спочатку дівчат не було майже цілий урок. А потім однокласниці знайшли їх у туалеті в непритомному стані. Ліцеїсти допускають, що це міг бути якийсь челендж, але хто його організував, не відомо, розповіли учні «Україні 24».

Що кажуть у поліції

Школярки купили таблетки в аптеці, що поруч із ліцеєм. Поліцейські встановили провізорів, які зізналися в тому, що продали лікарський препарат дітям. Пігулки продають без рецепту. Але слідчі направили листи до Держлікслужби України щодо законності продажу лікарських препаратів дітям і до Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації щодо попередження таких порушень у майбутньому.

«Коли вживали останню таблетку, написали повідомлення своїм однокласницям про те, що вони вживають сорокову таблетку, після цього однокласниці підбігли до приміщення туалету та знайшли там дівчат. Одна вже втратила свідомість і медики після того, як приїхали, констатували її смерть. Друга ще була притомна, але в тяжкому стані», – розповіла «Україні 24» старша інспекторка відділу комунікації поліції Київської області Марія Дідковська-Бідюк.

Поліція каже, що дівчата подивилися в одній із соцмереж відео із закликом спробувати медичний препарат. У коментарі hromadske поліція сказала, що цією соцмережею був TikTok: «Вони надивилися відео в TikTok на кшталт «Випий 40 таблеток і подивися, що буде».

Що відбувається далі

На місці події працюють слідчо-оперативна група Фастівського районного управління поліції, кіберполіція та ювенальна превенція поліції Київщини. Правоохоронці встановлюють обставини трагедії, опитують свідків.

Після ситуації, що трапилася в ліцеї, дитячий омбудсман Микола Кулеба попереджає батьків про небезпеку в інтернеті, яка більша, ніж може здаватися. Він просить батьків говорити з дітьми про онлайн-безпеку та правила користування інтернетом і соцмережами.


Редакція The Village Україна спробувала знайти челендж із прийомом таблеток у TikTok. Але контенту, пов’язаного з прийомом «Дротаверину» чи «Но-шпи», не знайшли.

Загалом челендж із прийомом пігулок був, але влітку 2020 року. Тоді в соцмережі проходив челендж із протиалергічними ліками «Бенадрил». Під хештегом #Benadryl учасники викладали відео, де приймають преперат у великих дозах, щоб викликати галюцинації.

Відео з хештегом #Benadryl набрали більше 5,5 мільйона переглядів. Кілька дітей зі США, які брали в цьому участь, були госпіталізовані. Після цього TikTok видалив відео й заборонив хештег. Тепер під час пошуку #Benadryl TikTok не видає результатів і попереджає, що ця фраза (#Benadryl) може асоціюватися з поведінкою або контентом, який порушує правила TikTok.

У січні 2021 року в Італії вирішили частково заблокувати соцмережу TikTok для тих користувачів, чий вік неможливо точно визначити. За правилами соцмережі користувачам має бути не менше 13 років. Це сталося після того, як у місті Палермо померла 10-річна дівчинка. Кажуть, що вона брала участь у челенджі в TikTok. Він передбачав удушення, зокрема, затягування ременя на шиї.

Редакція The Village Україна готувала матеріал про безпеку дітей у TikTok. Ми поговорили з українськими дітьми про TikTok, за ким стежать, що знімають і як вони та їхні батьки дбають про безпеку. А також приготували гайд для батьків про те, як скористатися функціями TikTok для поліпшення приватності й безпеки їхніх дітей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинкаліцей «Гармонія» в Боярці, Ігор Тимчик, Google Maps