Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сподівається, що вакцинація проти COVID-19 почнеться до кінця тижня, тобто до 21 лютого.

«Я дуже розраховую, що вже цього тижня ми зробимо перше щеплення від коронавірусної хвороби», – сказав він на брифінгу.

Міністр пояснив, що відомство дійсно розраховувало отримати вакцини до 15 лютого, бо це було передбачено договорами з постачальниками. Утім виникли труднощі. Вакцину Pfizer-BioNTech, що мали надати Україні в межах програми COVAX, затримали через «бюрократичні процедури».

А вакцини від AstraZeneca за іншим контрактом затримуються через «технічні проблеми логістичного характеру».

«Я впевнений, що їх вирішать буквально за декілька днів», – підкреслив Степанов. Він додав, що за договором Україна має отримати мільйон вакцин у лютому і ще мільйон у березні.

Водночас МОЗ готове розпочати вакцинацію, як тільки вакцини доставлять в Україну: для цього вже сформовані мобільні бригади, є списки людей, яким робитимуть щеплення на першому етапі.


Україна мала отримати вакцину від COVID-19 і розпочати щеплення 15 лютого. Загалом Україна планує використовувати для щеплення вакцини від виробників Pfizer-BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, NovaVax, AstraZeneca. Російську вакцину «Спутник V» заборонили реєструвати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі