Кабінет міністрів до 18 лютого має ухвалити постанову про повернення до адаптивного карантину. Це передбачає поділення регіонів на зони відповідно до епідеміологічної ситуації. Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, пише Громадське.

Документ передбачає, що в Україні діятимуть чотири зони: червона, жовта, помаранчева і зелена. Регіони поділятимуть на зони в залежності від 5 показників:

  • завантаженість ліжок з киснем в регіоні більше ніж на 65%
  • понад 60 госпіталізацій з COVID-19 на 100 тисяч населення протягом 7 днів
  • зростання кількості госпіталізацій в регіоні на понад 50% за тиждень
  • менше ніж 300 ПЛР-тестувань за 7 днів на 100 тисяч населення
  • коефіцієнт виявлених випадків коронавірусу серед протестованих більше 20%

Червону зону запроваджуватимуть, якщо хоча б два з п’яти визначених показників перевищуватимуть норму три дні поспіль. Вона передбачає ті ж обмеження, які діяли під час зимового локдауну.

Помаранчеву зону вводитимуть, якщо протягом тижня норму перевищуватиме один із показників. Цей рівень має ті ж обмеження, що і жовта зона, але він покликаний попередити керівництво областей про епідбезпеку.

Жовта зона передбачає ті обмеження, які діють зараз (до 28 лютого).

Зелена зона означає скасування будь-яких обмежень. Її зможуть запровадити в усій Україні, якщо:

  • рівень захворюваності на гострі респіраторні захворювання щонайменше у 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, передбаченого для цієї області
  • коефіцієнт виявлених випадків не перевищуватиме 5% від кількості тестувань

МОЗ уже подав уряду ці пропозиції. Їх мають ухвалити не менше ніж за 10 днів до закінчення дії карантинних обмежень, які діють зараз (їх ввели до 28 лютого). Повернення до адаптивного карантину із поділом на зони зможе запрацювати не менше ніж за 10 днів після публікації нової постанови Кабміну.


З 8 до 24 січня 2021 року в Україні діяв так званий зимовий локдаун. З 25 січня країна перейшла до попередніх обмежень «помаранчевої зони».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі