65% українців готові зробити щеплення від COVID-19, якби нова вакцина проти нього стала загальнодоступною та вважалася безпечною й ефективною, свідчать результати глобального опитування Міжнародної асоціації Геллап (в Україні опитування проводили Фонд «Демократичні ініціативи» та Київський міжнародний інститут соціології).

67% людей у світі готові зробити щеплення за умови доступності, безпечності й ефективності вакцини. 26% опитаних, найімовірніше, відмовляться від можливості робити щеплення, 8% вагаються. 

У Росії, Європі й Африці люди більш неохоче ставляться до ідеї вакцинуватися проти коронавірусу, навіть якщо вакцина буде доступна, безпечна та ефективна. Найбільше небажання щодо нової вакцини проти COVID-19 спостерігається в Боснії і Герцеговині, Сербії, Чеській Республіці й інших європейських країнах, кажуть автори дослідження.

Також 51% українців вважають загрозу коронавірусу перебільшеною, 43% не поділяють таку думку. У світі 42% людей вірять, що загроза COVID-19 перебільшена.

Схильні вважати загрозу здоров’ю гіперболізованою в Індії, Афганістані, на Філіппінах, у Нігерії та Кенії. Не згодні з тим, що загроза перебільшена у Фінляндії, Японії, Австралії, В’єтнамі, Південній Кореї, Грузії.

Міжнародна асоціація Геллап, вивчаючи ставлення до коронавірусної кризи,  охопила 47 країн світу та приблизно 45 000 дорослих громадян, що становить майже 2/3 населення світу. Протягом усього 2020 року Геллап стежила за розвитком ставлення населення до пандемії. В оприлюдненому дослідженні представлені дані четвертої хвилі моніторингу.

В Україні опитування проводив Фонд «Демократичні ініціативи» та КМІС на початку грудня 2020 року. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 тисячу людей у віці від 18 років і старше по всій території України, за винятком анексованого Криму й окупованих територій Донбасу. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%.


У січні 2021 року результати опитування соціологічної групи «Рейтинг» показали, що 52% українців не готові робити щеплення від COVID-19, навіть якщо вакцина буде безоплатна. У листопаді 2020 року таких було 40% українців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі