Спільнота розробників України DOU уклала рейтинг міст із найбільш сприятливими умовами для життя й роботи IT-працівників . 

Івано-Франківськ, Львів і Вінниця — трійка найкращих міст для ITшників. До десятки також увійшли Харків, Тернопіль, Хмельницький, Київ, Рівне, Чернігів та Одеса.

Десятка міст із найбільш сприятливими умовами для життя й роботи ІТ-працівників. Фото: DOU

На перших місцях у рейтингу опинилися міста середнього розміру. Це стало неочікуваним для фахівців DOU, оскільки 85% ІТ-спеціалістів живуть у п’яти найбільших містах України.

Також DOU провели суб’єктивне дослідження серед ІТшників. Вони запитали, чи рекомендували би вони те чи те місто для своїх колег. Кожне місто оцінювали за 10-бальною шкалою. 

Найкращий рівень враження про місто в Івано-Франківська, Львова та Вінниці. Далі ідуть Чернігів, Харків і Київ.

Загальне враження про місто від IT-фахівців. Фото: DOU

Найнижча оцінка — у Херсона, Запоріжжя, Чернівців, Миколаєва (менше як 5 балів).

Також міста оцінили за рівнем доходів і кар’єрними можливостями.

Рівень доходів і кар’єрні можливості в містах України. Фото: DOU

У цій категорії у топі три міста: Київ, Харків, Львів. Найгірша ситуація з можливостями в ІТ у Кропивницькому, Херсоні та Сумах.

DOU оцінили й розвиток ІТ-спільноти в українських містах. ІТ в Україні зосереджено у трьох містах: Києві, Львові та Харкові. 

Розвиток ІТ-спільноти. Фото: DOU

Крім цього, у дослідженні оцінили ще вартість життя, транспортне сполучення з іншими містами та країнами, зручність переміщення містом,  комфорт проживання та якість міського середовища, освіту, медицину, безпеку й екологію. Результати всіх опитувань тут.

Великі міста мають переваги, кажуть аналітики. Зокрема, рівень розвитку ІТ-сфери, високі зарплати, велика кількість вакансій та ІТ-компаній. Також у них кращі можливості для освіти та медицина.

Проте в інших сферах помітно кращі показники мають міста середнього розміру, додають вони. Насамперед це стосується цін, зокрема, на нерухомість, зручності пересування містом, екологічної ситуації та рівня злочинності.


Для того, щоб укласти рейтинг, фахівці DOU зібрали й об’єднали як статистичні дані з різних джерел, так й опитали самих ІТ-спеціалістів щодо життя в місті. Таким способом змогли оцінити майже всі обласні центри України. За винятком Луцька, Житомира, Ужгорода, Полтави, Херсона та Кропивницького, у яких не вдалося зібрати необхідну для аналізу кількість анкет (щонайменше 40 анкет на кожне місто).

Міста оцінювали за кількома критеріями:

  • Доходи та можливості для кар’єри в ІТ.
  • Розвиток ІТ-спільноти, можливості для роботи та професійного розвитку.
  • Вартість життя.
  • Транспортне сполучення з іншими містами та країнами.
  • Зручність переміщення містом (транспорт, затори, пішохідні зони).
  • Комфорт проживання та якість міського середовища (благоустрій, стан будівель, вулиць, зелених насаджень, розвиток торгівлі, послуг, відпочинкової сфери).
  • Освіта.
  • Медицина.
  • Безпека та рівень злочинності.
  • Екологічна ситуація та наявність поблизу великих рекреаційних зон (море, гори, національні парки та заповідні території).

IT-галузь в Україні може приносити в бюджет до 13 мільярдів доларів на рік. За підсумками 2019 року дохід IT-галузі становив приблизно 5 мільярдів доларів. Кабмін працює над детінізацією ринку ІТ в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі