Міністерство культури та інформаційної політики розгляне можливість включення садиби Осипа Родіна на вулиці Олеся Гончара, 71, до реєстру нерухомих пам’яток.

У Мінкульті запевнили, що тримають ситуацію на контролі. Включення садиби до реєстру нерухомих пам’яток дозволить надати об’єкту охоронний статус, а міністерству – правові підстави захистити історичну будівлю.

Садиба Осипа Родіна на вулиці Олеся Гончара, 71, у Києві. Фото: «Мапа Реновації»

Також відомство анонсувало, що запропонує Верховній Раді зміни до законодавства, які допоможуть краще захистити культурну спадщину. Ідеться, зокрема, про підвищення штрафів і запровадження кримінальної відповідальності.


Будинок Осипа Родіна це кам’яна садиба 1882 року, розташована на вулиці Олеся Гончара, 71, і зведена за проєктом архітектора Володимира Ніколаєва.

У вересні 2020 року будівлі надали статус щойно виявленого об’єкту культурної спадщини. Це проміжний статус перед тим, як включити об’єкт до реєстру пам’яток місцевого значення.

Але Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив садибу цього статусу. Позов до суду подавав власник будівлі – ТОВ «Арікс».

Поряд із садибою Родіна на вулиці Гончара, 69, будується житловий комплекс Franklin Concept House. Це проєкт Perfect Group депутата від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка, Saga Development ексчиновника КМДА Андрія Вавриша та Kyivproekt Development.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі