У 2021 році розпочнеться перша черга благоустрою Голосіївського парку в Києві. Нові подробиці та візуалізації опублікував сайт «Сегодня».

Ремонт стартує з боку метро «Голосіївська», де озеро.

«Тут буде тільки рослинність і дерева – ніякого бетону й асфальту! Вхідна група включає в себе невелику парковку. Будівля ресторану, який нині там розміщений, – приватна власність, тому заклад там залишиться. Територія вхідної групи буде наповнена великою кількістю рослин, які цвітуть у різні пори року: навесні, влітку, восени й узимку», – кажуть у «Київзеленбуді».

На вхідній групі висадять червоні клени.

На озері планують встановити аератор у вигляді фонтану.

«Плюсів у цьому як мінімум два: не доведеться встановлювати його на березі та витрачати великі кошти на будівництво. Фонтан на воді додасть краси цьому мальовничому місцю, а аератор буде збагачувати водойму киснем. Як показав досвід використання таких пристроїв на інших водоймах у столиці, вода в озерах стає набагато чистішою», – пояснюють комунальники.

Доріжки, по яких звикли ходити люди, викладуть плиткою. Також облаштують прогулянкову доріжку вздовж озера, непомітні лавочки з природного матеріалу й урни. Ліхтарі встановлять з приглушеним світлом.

«Тут не повинно бути «Бродвею»! Адже НПП «Голосіївський» – це ціла екосистема з рослинами, тваринами, птахами», – кажуть у «Київзеленбуді».

Для встановлення прогулянкових стежок використають геошурупи.

«Це основа для того, щоб покласти на них терасну дошку. Ніякого бетону або паль у воду ми не будемо забивати. Усі конструкції будуть легкими та зручними. Відвідувачі парку зможуть гуляти по цих доріжках і годувати качок на оглядових майданчиках. Їх зроблять там спеціально, щоб не перекривати птахам вихід із води», – пояснюють комунальники.

На місці старих атракціонів планують створити дитяче містечко з гірками, майданчиками, місцями для скелелазіння й ігор.

З’явиться зона фудкортів в однотипних будиночках.

Під час наступних черг реконструкції планують облаштувати одно- та двоярусні підвісні доріжки.

«Для їхнього установлення будемо використовувати ті ж геошурупи, терасну дошку й перила. Ми їх плануємо робити для того, щоб відвідувачі мали можливість подивитися на природну красу парку, розкрити рекреаційний потенціал і значення цієї території. Тут є природні болота, кущі, дерева, до яких просто так не підійдеш. За допомогою підвісних доріжок люди зможуть пройти над ними і помилуватися природою, яка залишиться недоторканою», – пояснюють у «Київзеленбуді».

Крім того, у парку може з’явитися канатна дорога, але якщо для цього знайдуться інвестори.


Голосіївський парк заснували в 1957 році в північній частині Голосіївського лісу. Він має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва. У 1964 році парку було присвоєно ім’я поета Максима Рильського. Площа – 140,9 гектара.

На початку 2020 року «Київзеленбуд» розглядав можливість облаштувати в Голосіївському парку скейт-парк і театр на дві зали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: «Сегодня»