Орендодавцям у Барселоні планують назавжди заборонити здавати приватні квартири для короткотермінового проживання, пише Bloomberg.

Це станеться, якщо місто затвердить новий план. Зокрема, приватне житло дозволять здавати в оренду туристам на 30 днів або більше. А короткотермінову оренду заборонять.

Це хочуть зробити для того, щоб стримати туристичну оренду житла. На думку мерки міста Ади Колау, туристична оренда поглинає ринок нерухомості в Барселоні і спричиняє проблеми. Зокрема, підвищення вартості оренди в популярних районах міста, а також дефіцит квартир на ринку довготермінової оренди.

Місто планує контролювати здачу квартир туристам, зокрема, через сайт Airbnb. Керівництво Airbnb вважає, що це занадто радикальний спосіб. Оскільки негативний ефект від нових провил відчують і представники бізнесу, і звичайні містяни, які мали можливість заробити додаткові гроші через здачу кімнат туристам.

Спочатку мерія Барселони має провести громадські слухання протягом трьох місяців. А потім поставити проєкт на голосування. 


Барселона вже не перший рік намагається стримувати оренду приватних квартир туристами. У 2011 році мерія міста посилила контроль над житлом, яке здавали в короткотермінову оренду. Була запроваджена спеціальна система ліценцій. У серпні 2020 року в Барселоні вперше заборонили здавати в оренду приватне житло, якщо у ньому живе орендодавець, терміном менш ніж на 30 днів. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі