Веброзширення для обходу блокування російської соцмережі «ВКонтакте» у браузерах Chrome та Edge під назвою VK Unblock викрадало персональні дані українців з акаунтів Google, повідомляє Національний координаційний центр кібербезпеки (це орган РНБО).

Серед даних, які збирало розширення – активність мобільних пристроїв та геолокація.

Шкідливий код у розширенні виявила чеська компанія Avast. Загалом у дослідженні фігурують 28 таких небезпечних розширень. Їх встановили понад три мільйони користувачів, зокрема в Україні, Франції та Бразилії.

У РНБО кажуть, що за командою з керуючого серверу шкідливий код міг змінювати інформацію на вебсторінках, включно з результатами пошуку.

Google та Microsoft вже заблокували ці 28 розширень.


У 2017 році президент України підписав указ про нові санкції РНБО, які передбачали блокування на три роки низки російських сайтів, зокрема, соцмереж «ВКонтакте» й «Однокласники», а також сервісів «Яндекс». У 2020 році заборону продовжили.

У вересні 2020 року «ВКонтакте» обійшов блокування і запрацював на території України без VPN. Тоді в РНБО заявили, що протягом шести місяців можуть створити облік користувачів «Вконтакте», щоб відстежувати, чи не поширюють українці російський контент. У разі поширення може бути «клопіт із поліцією».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі