Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) визнав протиправним і  скасував наказ Департаменту охорони культурної спадщини КМДА від 22 вересня 2020 року про занесення будинку Осипа Родіна на вулиці Олеся Гончара до переліку об’єктів культурної спадщини столиці, повідомляють «Наші гроші» з посиланням на рішення суду.

Будинок Осипа Родіна на вулиці Гончара, 71. Фото: «Мапа реновації»

Власником будинку Осипа Родіна є ТОВ «Арікс». Кінцевим власником компанії вказаний Яків Басс – батько ексзаступника голови КМДА Леоніда Черновецького, пише видання. Саме ця компанія звернулася в ОАСК, щоб оскаржити рішення  департаменту й вилучити будинок Родіна з переліку об’єктів культурної спадщиниДепартамент оскарження заперечував, оскільки вважає, що діяв законно.

Однак ОАСК задовольнив позов ТОВ «Арікс». Суд не побачив у будинку Родіна ознак, за якими його можна було би віднести до архітектурних пам’яток міста, що повинні бути під охороною. В ОАСКу вважають, що цей будинок можна віднести до пересічної історичної будівлі. У своєму рішенні ОАСК посилається на висновок Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

На вулиці Гончара, 69, будується житловий комплекс Franklin Concept House (5,19 поверхів).

Franklin Concept House. Фото: GoogleMaps

Це проєкт Perfect Group депутата від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка, Saga Development ексчиновника КМДА Андрія Вавриша та Kyivproekt Development, додають «Наші гроші». 


Будинок Осипа Родіна  це кам’яна садиба 1882 року, розташована на вулиці Олеся Гончара, 71. Зведена двоповерховою за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва. Згодом з’явився третій поверх. Ця цегляна садиба є одним із двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття в цьому кварталі, на вулиці Гончара. Власниками садиби певний час були представники шляхетського роду Жубрів. До 2014 року тут був найменший театр Києва – «Вільна сцена» Київського академічного театру драми і комедії на Лівому березі й офісні приміщення.

У вересні 2020 року «Мапа реновації» уклала перелік історичних будівель у центрі Києва, що знаходяться під загрозою знесення. У цей список увійшов будинок Осипа Родіна. Автори проєкту приготували колективне звернення до депутатів Київської міськради про збереження архітектурних пам’яток міста.

Уже в кінці вересня 2020 року дев’ять споруд у Києві отримали статус «щойно виявлених об’єктів культурної спадщини». Між ними – будинок Осипа Родіна. З того моменту роботи на охоронних об’єктах можна було здійснювати лише за наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

Редакція The Village Україна створила інструкцію-пояснення, що робити, якщо руйнують історичну будівлю, і як цьому завадити.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: «Мапа реновації»