Північний апеляційний господарський суд скасував тимчасову заборону на будівництво бізнес-центру за адресою Верхній Вал, 44, у Києві, пишуть «Ґрати».

Новий п’ятиповерховий офісно-торговий центр збирається побудувати на Подолі компанія «Явір-95», що належить бізнесмену Володимиру Старовойту, повідомляє видання. У 2018 році забудовник вирив на місці забудови котлован, але до будівництва поки не приступив.

Місце, де «Явір-95» планує побудувати офісний центр. Справа – пам’ятка архітектури, зліва – житловий будинок. Фото: Костянтин Кузьмін

За даними видання, офісний центр хочуть побудувати впритул до житлового будинку з одного боку та пам’ятки архітектури 1877 року за адресою Верхній Вал, 42а, з іншого боку.

Проєкт офісного центру. Зображення: «Явір-95»

Позов проти забудовника подала приватна школа англійської мови «Тауер», яка орендує другий поверх історичної будівлі. Вона вимагала від Київради розірвати договір оренди земельної ділянки. Юристи «Тауера» обґрунтували свою вимогу так:

  • забудовник отримав в оренду 316 м², а згідно з проєктом площа майбутнього офісного центру становить 2638 м²;
  • експертиза показала, що через котлован, який вирив «Явір-95», псується пам’ятка архітектури.

Мешканці житлового будинку, що також стоїть поряд із котлованом, розповіли, що на їхньому домі з’явилися тріщини.


У грудні 2020 року Господарський суд міста Києва задовольнив клопотання школи й заборонив будівництво на час розгляду позову. Але «Явір-95» подав апеляційну скаргу, її розглянув Північний апеляційний господарський суд, який скасував заборону на будівництво. На засіданні забудовника підтримав представник Київради: він заявив, що через заборону компанія зазнає збитків, а їй треба платити до міськради за оренду. «Тауер» збирається оскаржувати це рішення суду.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі