У 2020 році на 19 станціях київського метро мали встановити дефібрилятори. Це мало відбутися в межах реалізації проєкту-переможця Громадського бюджету «РеаніМетро». Але станом на лютий 2021 року їх не встановили, повідомив киянин Сергій Пасюта.

За словами киянина, у бюджеті Києва на 2020 рік зникли гроші на оплату дефібриляторів, а в бюджеті 2021 року цих грошей немає, бо їх мали купити минулого року. 

На засіданні Громадського бюджету Києва (ГБК) розглядали відповідну скаргу засновниці ініціативи «РеаніМетро» Марії Назарової. За її словами, тендер щодо дефібриляторів затягнули. А також не прийняли дефібрилятори від постачальника. Постачальником виступала компанія Rhythm.

Під час засідання ГБК повідомили, що проєкт реалізували частково. Наприклад, закупили аптечки, оголосили тендер на закупівлю дефібриляторів і шаф для них. Також погодили схеми розміщення й встановлення. 

Переможець тендеру представив свої дефібрилятори, але їх не прийняли через відсутність сертифікатів, пояснили на засіданні. Наприклад, кажуть, що не було експертиз і санепідемвисновків. «Це був папірець китайською мовою без жодних печаток і супровідних листів чи перекладів», – сказав головний спеціаліст відділу будівництва інфраструктурних об’єктів Сергій Галушко.

За його словами, постачальнику дали час, щоб усунути зауваження. Зокрема, надати всі дозвільні документи та роз’яснення щодо самих дефібриляторів.

На засідання ГБК керівництво київського метро попросило визнати проєкт виконаним.


У 2019 році проєкт «РеаніМетро» про встановлення дефібриляторів на платформах метро Києва переміг у «Громадському бюджеті». Він зібрав приблизно 8 тисяч голосів киян та отримав понад 3,6 мільйона гривень на реалізацію.

Тоді вирішили на платформах 19 станцій метро встановити дефібрилятори. Встановлення на платформі дало би пасажирам безпосередній доступ до них. У вересні 2020 року оголосили процедуру закупівель. Проєкт планували реалізувати до кінця 2020 року.

Станції метро Києва, де мали встановити дефібрилятори. Фото: РеаніМетро

Дефібрилятори мали встановити на станціях: «Майдан Незалежності», «Хрещатик», «Палац спорту», «Площа Льва Толстого», «Театральна», «Золоті ворота», «Арсенальна», «Почайна», «Академмістечко», «Політехнічний інститут», «Контрактова площа», «Шулявська», «Святошино», «Осокорки», «Олімпійська», «Лісова», «Вокзальна», «Дарниця», «Лук’янівська».

У 2020 році в київському метро вже з’явилися автоматичні зовнішні дефібрилятори, але доступ до них можна було отримати тільки на касі станції метро. На платформах була тільки наліпка з інформацією та кнопка виклику.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: The Village Україна