Однією з причин брудної води з крана може бути гідроудар, який виникає після ремонту мережі або через зупинку зношеного насосного обладнання, пояснює Київводоканал.

 Після ремонту мережі

Після того, як воду відключили на певний час, а потім увімкнули знову під тиском зі стінок труб зриваються відкладення іржі, які потрапляють до кранів.

У такому разі достатньо спустити воду протягом кількох хвилин, доки вона знову не стане прозора. У «Київводоканалі» запевняють, що під час ремонту завжди проводять спеціальне очищення трубопроводів перед відновленням водопостачання.

 Через застаріле обладнання

Гідроудари через зупинку застарілого насосного обладнання за неконтрольованих зворотних потоків великих обсягів води можуть призвести до пошкоджень трубопроводів та утворення витоків.

Щоб такі ситуації траплялись рідше, на Дніпровській і Деснянській водопровідних станціях обіцяють упровадити технологію попередження гідроударів. Вона відчуватиме зміни тиску в системі й автоматично реагуватиме на них. Працюватиме без зовнішніх джерел живлення та дасть змогу віддалено стежити за станом обладнання.

 Звідки візьмуть гроші на нову технологію

Це будуть кредитні кошти від програми уряду Франції «Французькі пільгові казначейські кредити». Їх мають отримати до липня 2021 року, після цього знадобиться рік на впровадження технології.


Неприємні запахи з каналізації в Києві почали нейтралізувати озоном. Першою систему озонування вентиляції отримала каналізаційна насосна станція «Воскресенська».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Анастасія Дейна, The Village Україна