На сайті Київської міської ради зареєстрували петицію з вимогою прибрати пам’ятник Щорсу з бульвару Тараса Шевченка, а на його місці встановити пам’ятник голові Директорії УНР Симону Петлюрі.

У петиції йдеться про те, що «українці мають право ставити пам’ятники тому, хто відповідає їхнім інтересам та уявленням про мораль, естетику тощо».

«Симон Петлюра – один із тих людей, яким логічно та доцільно ставити пам’ятник. Це навіть не питання героїзації. Петлюра й інші люди, які в 1917–1921 роках створювали Українську державу, це люди, які забезпечили нас усвідомленням державності щонайменше в столітній тривалості», – написав автор пропозиції.

Пам’ятник Щорсу, жовтень 2019 року. Фото: Світлана Мухаровська для The Village Україна

Петицію опублікували 30 січня. Станом на ранок 1 лютого її підписали 20 людей із 10 тисяч необхідних для розгляду.


Пам’ятник Щорсу встановлений на перетині бульвару Шевченка та вулиці Петлюри. У березні 2017 року Київрада ухвалила рішення про звернення до Міністерства культури з пропозицією про перенесення пам’ятника Щорсу до музею монументальної пропаганди СРСР, який створюється на ВДНГ.

Міський голова Києва Віталій Кличко у 2018 році висловився проти перенесення пам’ятника Щорсу.

У березні 2020 року глава Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович сказав, що пам’ятник Щорсу в Києві планують перенести або в Музей монументальної пропаганди тоталітарного режиму в Каховці на Херсонщині, або на ВДНГ в Києві.

Монумент завісили жовто-блакитним банером у 2016 році після погроз праворадикальних організацій зруйнувати його. У березні 2017 невідомі відпиляли й викрали копито коня на пам’ятнику Щорсові. Художники добровільно відновили пам’ятник.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: вікіпедія