Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт №4613, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні. За це проголосували 270 депутатів.

Документом Україна має синхронізувати законодавство щодо лікарських засобів з Євросоюзом, що дозволить реєструвати вакцини від COVID-19.

Для реєстрації вакцин в Україні потрібно змінити законодавство, тому що станом на січень 2021 року жодна вакцина від COVID-19 не пройшла повний цикл випробувань. І якщо в країнах ЄС, США й інших країнах щеплення почали робити в режимі екстреного використання (emergency use), то в Україні немає законних підстав для цього.

Ухвалений документ дозволить екстрене медичне застосування препаратів у порядку державної реєстрації під зобов’язання. Водночас має бути відома його потенційна користь і йому не має існувати схваленої та доступної альтернативи для профілактики COVID-19.

Препарат реєструватимуть на визначений термін, і розробник має завершити програму клінічних досліджень протягом періоду, погодженого з владою. Препарат зможуть продавати лише за рецептом і в певних випадках застосовуватися тільки під суворим медичним наглядом.

Зокрема, законопроєкт стосується вакцин Pfizer-BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm та AstraZeneca.

Народні депутати проголосували за те, щоб голова парламенту Дмитро Разумков невідкладно підписав законопроєкт і направити його на розгляд президенту Володимиру Зеленському.


Документ зареєстрували 20 січня. Рада внесла його розгляд до порядку денного та підтримала скорочення строку внесення альтернативних проєктів. Під час першого читання 28 січня за документ проголосували 318 депутатів.

У грудні 2020 року Михайло Радуцький повідомив, що в Україні вакцину від коронавірусу планують зареєструвати за скороченою процедурою після того, як її сертифікує ВООЗ. Для цього, власне, потрібен відповідний законопроєкт. Крім цього, хочуть розширити список країн, із яких можна ввозити вакцину. Наприклад, додадуть Мексику, Бразилію й Індію.

МОЗ планує старт вакцинації населення від COVID-19 на середину лютого 2021 року. Для щеплення використовуватимуть препарати китайської компанії Sinovac та американської Pfizer-BioNTech. Із Китаю повинні поставити 700 тисяч доз, з США – 210 тисяч у межах механізму COVAX.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі