Вакцина проти коронавірусу від американської компанії Novavax пройшла фінальну стадію клінічних випробувань і показала ефективність на 89,3%, повідомили в компанії.

Препарат розробили на основі білків. Третю фазу клінічних випробувань проводили у Великій Британії. Дію вакцини вивчили на новому штамі коронавірусу, який знайшли в Сполученому Королівстві й інших країнах.

У дослідженні взяли участь понад 15 тисяч осіб віком від 18 до 84 років, зокрема 27% учасників були старше 65 років.

Вакцина на 95,6% ефективна проти COVID-19 і на 85,6% проти мутованого вірусу. У Південній Африці, де поширюється інший штам COVID-19, її ефективність сягнула 49,4% за результатами другої фази окремого випробувань.

У компанії кажуть, що опублікують більш детальний звіт про результати досліджень з урахуванням появи додаткових даних. Інформацію про клінічні випробування передадуть для попередньої публікації та для рецензій у відповідні журнали.

Компанія Novavax подала документи на реєстрацію препарату.


Вакцина компаній Pfizer і BioNTech показала 95% ефективності в різних вікових, статевих, расових та етнічних групах, а також практичну відсутність побічних ефектів. ВООЗ надала дозвіл на екстрене застосування препарату. Поки вакцини Pfizer-BioNTech єдина, яку схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я.

Компанія Moderna заявила про 94,1% ефективності своєї вакцини від коронавірусу. У січні Європейська комісія схвалила цей препарат.

Італійські вчені почали розробляти вакцину проти COVID-19, масове застосування якої планують на осінь 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі