Україна в «Індексі сприйняття корупції» (CPI) за 2020 рік отримала 33 бали за 100-бальною шкалою, ідеться в рейтингу міжнародної антикорупційної організації Transparency International.

Україна зайняла 117 місце з іншими країнами, які теж набрали 33 бали: Єгипет, африканська Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія. Усього в рейтингу 180 країн. Лідери в списку – Данія та Нова Зеландія, які набрали по 88 балів. Найгірша ситуація в Сомалі (12), Південному Судані (12) і Сирії (14).

Середній бал по світу в СРІ 2020 43 бали. Середній бал у Західній Європі та ЄС – 66 балів. Середній бал у регіоні, до якого належить Україна (Східна Європа та Центральна Азія), – 36 балів.

Показники України поліпшилися завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції. Але в організації попереджають, що за останні місяці в Україні сталися події, що можуть негативно вплинути на показники в наступному дослідженні. 

На початку 2020 року організація надала українській владі п’ять рекомендацій, які б могли поліпшити показники України в CPI. Частково виконали лише дві з них, кажуть у Transparency International Україна. Зокрема, у країні підвищили ефективність систем запобігання політичній корупції та запровадили відкритий і підзвітний процес приватизації державного майна.

Інші рекомендації залишися невиконаними. Ідеться про сформування незалежної та професійної судової влади, незалежність і спроможність органів антикорупційної сфери, а також в організації радили позбавити СБУ повноважень у сфері протидії економічним корупційним злочинам. Частково ці рекомендації організації повторюють й у 2021 році. Крім того, додалася ще одна запровадити прозоре та підзвітне управління публічними активами та гарантувати подальший розвиток сфери закупівель.


Міжнародна антикорупційна організація Transparency International щороку проводить дослідження щодо сприйняття корупції. У 2020 році особливу увагу звертали на вплив корупції на те, як уряди країн реагували на пандемію COVID-19.

В організації кажуть, що опублікований Індекс сприйняття корупції за 2020 рік свідчить про те, що більшість країн практично не досягла прогресу в боротьбі з корупцією за останнє десятиліття, а більше ніж дві третини країн набрали менш як 50 балів зі 100. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі