Італійські вчені почали розробляти вакцину проти COVID-19, масове застосування якої планують на осінь 2021 року, повідомляє італійське інформагентство ANSA.

Розробляти вакцину власним коштом почала компанія ReiThera. Міністр охорони здоров’я Італії Роберто Сперанза сказав, що уряд готовий профінансувати дослідження.

У разі успішних випробувань і сертифікації перші кілька мільйонів доз вакцини від ReiThera надійдуть до італійських центрів вакцинації у вересні 2021 року.

За даними видання, Італія є лідером серед країн ЄС за кількістю зроблених щеплень проти COVID-19. Але криза постачання вакцин, зокрема від Pfizer, ударила по програмі вакцинації в країні. 

Крім того, у компанії AstraZeneca повідомили, що доставлять Італії меншу кількість доз власної вакцини, ніж планували.


Україна очікує на безкоштовні 16 мільйонів доз вакцини в межах глобальної ініціативи COVAX. Від яких саме виробників будуть безкоштовні вакцини, поки що не відомо. Наразі є три варіанти: AstraZeneca, Novavax або Johnson&Johnson.

Крім того, уряд домовився про постачання вакцини від китайського виробника Sinovac Biotech. Одна доза препарату коштуватиме 504 гривні.

У грудні 2020 року в Україні затвердили план вакцинації від COVID-19, згідно з яким щеплення робитимуть у п’ять етапів. Безкоштовно вакцинуватимуть людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян. Щеплення буде добровільне.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі