Компанія Axiom Space назвала імена першого екіпажу, який полетить у космос на борту космічного корабля Ілона Маска SpaceX Crew Dragon. Це буде Місія Axiom 1 (Ax-1). Вона стане першим в історії повністю приватним польотом на Міжнародну космічну станцію (МКС).

Першими космічними туристами стануть: 

  • колишній астронавт NASA та віцепрезидент Axiom Майкл Лопес-Алегрія – командир;
  • американський підприємець і некомерційний активіст-інвестор Ларрі Коннор – пілот;
  • канадський інвестор і меценат Марк Петі – астронавт;
  • ізраїльський інвестор і меценат Ейтан Стіббе – спеціаліст місії.
Члени екіпажу місії Axiom 1 (Ax-1). Фото: Axiom Space

Також до місії приєднається колишній астронавт NASA Пеггі Уїтсон. Він буде виконувати обовязки резервного командира Ax-1. Пілотом місії стане Джон Шоффнер.

Ця місія стане переходом від ери цивільних космічних польотів до приватних. Але перед цим екіпаж має пройти повну програму підготовки Axiom.

Місія Ax-1 пробуде в космосі близько 8 днів. Вона буде брати участь у науково-дослідницьких проєктах. Політ відбудеться не раніше січня 2022 року.


Компанія Axiom Space співпрацює з орбітальними місіями приватних і національних космічних польотів. Вона надає різні послуги: навчання, транспорт, планування місій, розробка апаратних засобів, підтримка життя, медична підтримка, забезпечення екіпажем, сертифікація безпеки й обладнання, операції на орбіті та загальне управління місією. Axiom має намір пропонувати приватні та національні польоти на МКС двічі на рік.

У травні 2020 року Компанія SpaceX спільно з NASA успішно запустила космічний корабель Crew Dragon до Міжнародної космічної станції. А у серпні 2020-го Crew Dragon з двома астронавтами повернувся на Землю. Вони пробули на МКС 2 місяці. 

У лютому 2020 року повідомляли, що комерційні польоти планують почати наприкінці 2021-го – на початку 2022 року. Туристи спочатку пройдуть навчання в США та вийдуть у космос на кораблі Crew Dragon. Тоді казали, що вони проведуть на орбіті до п’яти днів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Axiom Space