Артоб’єкт «Погляд у минуле», присвячений жертвам Голокосту, з’явився біля Міністерства освіти і науки на проспекті Перемоги, 10.

Інсталяція складається з двох каменів і дерева посеред них. У камені вмонтовані монокуляри з фотографіями окупованого Києва 1941 року, які зробив німецький фотограф Йоганнес Геле. Серед них є фото Бабиного Яру, зроблені одразу після масового розстрілу 33 771 єврея 29–30 вересня.

Дерево із заломленими гілками символізує перерване життя. Його термічно обробили та зробили вогнестійким.

«Мета цієї інсталяції посеред жвавої вулиці хоча б на мить зупинити людину, яка постійно поспішає у своїх справах, дати їй можливість зазирнути в минуле й відчути цінність і крихкість сьогодення», – каже авторка інсталяції, художниця й архітекторка Анна Камишан.

Артоб’єкт відкрив Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» як елемент серії «Погляд у минуле» (чотири інші встановили у 2020 році в Бабиному Яру).


29–30 вересня 1941 року в Бабиному Яру нацисти розстріляли майже 34 тисячі євреїв. На онлайн-платформі Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» станом на початок 2021 року є приблизно 500 тисяч документів, що стосуються періоду окупації Києва та трагічних подій у Бабиному Яру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»