Всесвітня організація охорони здоров’я поки не радить вагітним щеплюватися від коронавірусу вакцинами Moderna та Pfizer-BioNTech.

Незважаючи на те, що вагітність підвищує ризик серйозного захворювання на COVID-19, використання цієї вакцини вагітним жінкам наразі не рекомендується, ідеться в заявах ВООЗ. Виняток становлять вагітні, якщо вони мають ризик високого впливу (наприклад, медичні працівники).

ВООЗ не радить використовувати ці вакцини вагітним, оскільки в організації недостатньо даних.


Вакцина компаній Pfizer і BioNTech показала 95% ефективності в різних вікових, статевих, расових та етнічних групах, а також практичну відсутність побічних ефектів. ВООЗ надала дозвіл на екстрене застосування вакцини Pfizer-BioNTech. Поки це єдина вакцина, схвалена ВООЗ.

Компанія Moderna заявила про 94,1% ефективності своєї вакцини від коронавірусу. У листопаді 2020-го її подали на реєстрацію в США. Вакцина захищає від коронавірусу щонайменше на три місяці, кажуть розробники.

Велика Британія та США дозволила робити щеплення одній людині різними вакцинами проти COVID-19. Водночас немає доказів, що вакцини можна змішувати. 

Станом на кінець грудня 2020 року найбільшу кількість вакцин отримали громадяни США – 2,3 мільйона доз (загалом планують провакцинувати 15 мільйонів осіб). У США використовують вакцину Pfizer + BioNTech, у 2021 році планують залучити й вакцину Moderna. На другому місці за кількість провакцинованих – Китай (1 мільйон жителів), на третьому – Велика Британія (625 тисяч).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі