Британські науковці, які працюють над дослідженням нового штаму коронавірусу, кажуть про відсутність необхідних доказів того, що він є більш смертоносним, пише BBC.

З такою заявою науковці виступили після того, як прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив, що згідно з попередніми даними, новий штам коронавірусу може бути не лише заразнішим за попередній варіант, але й смертоноснішим на 30%. 

Співавтор цього дослідження професор Грехем Медлі пояснив, що смертельність варіанту залишається «відкритим питанням».

«Питання про те, чи є він (штам – ред.) більш небезпечним з погляду смертності, я думаю, все ще залишається відкритим. Що стосується погіршення ситуації, це не змінює гру. Це дуже погана річ, яка трохи гірша», – пояснив вчений.

Доктор Майк Тилдеслі сказав, що був здивований висновками Джонсона, коли дані ще були «не до кінця точними». Директорка з питань охорони здоров'я Англії Івонн Дойл додала, що не «абсолютно ясно», що новий варіант є більш смертоносним за первинний.

Однак наукові експерти, які розглядали дані, кажуть про 50%-ву можливість, що новий штам є більш смертоносним. Проте остаточні висновки робити рано, бо пропоновані підвищені показники смертності базуються на «порівняно невеликій кількості даних».


У Великій Британії новий штам коронавірусу SARS-CoV-2 виявили в грудні 2020 року. Його назвали VOC 202012/01. За даними досліджень, він є на 70% заразнішим, ніж первинний варіант. Але з’явився цей штам значно раніше.

Дослідження показали, що він виник у вересні 2020 року, а потім до середини листопада поширювався серед населення. Новий штам коронавірусу зафіксували в Південно-Африканській Республіці й Німеччині.

Фармкомпанії та фахівці з питань охорони здоров'я стверджують, що вакцини від COVID-19, які вже використовують для щеплення, є дієвими й проти нового штаму коронавірусу.