Новий штам коронавірусу, який виявили у Великій Британії, може бути смертельнішим за первинний варіант на 30%, сказав прем'єр-міністр країни Борис Джонсон, повідомляє BBC.

«Окрім швидшого розповсюдження, тепер також виявляється, що є деякі докази того, що новий варіант варіант, який вперше був виявлений у Лондоні та на південному сході,  може бути пов'язаний з вищим ступенем смертності», – сказав Джонсон.

Згідно з попередніми даними, новий варіант коронавірусу поширюється на 30% - 70% швидше, ніж інші, а також приблизно на 30% смертоносніший.

Головний науковий радник британського уряду Патрік Валланс додав, що «навколо цих цифр багато невизначеності» і потрібен додатковий час, щоб отримати точну інформацію.


У Великій Британії новий штам коронавірусу SARS-CoV-2 виявили в грудні 2020 року. Його назвали VOC 202012/01. За даними досліджень, він є на 70% заразнішим, ніж первинний варіант. Але з’явився цей штам значно раніше. Дослідження показали, що він виник у вересні 2020 року, а потім до середини листопада поширювався серед населення. Новий штам коронавірусу зафіксували в Південно-Африканській Республіці й Німеччині.